Enkle grep for å bli mer miljøvennlig

Har du tenkt over hva dine vaner og ditt forbruk har å si for miljøet og naturen rundt deg? Bærekraft, gjenbruk og sirkulær økonomi er dagsaktuelle tema, og stadig flere nordmenn endrer vanene sine for å senke forbruket og karbonavtrykket. Her kommer noen tips til deg som ønsker å leve mer miljøvennlig, med fokus på klær og matvarer.

Klær

Noe av overforbruket som er mest skadelig for planeten vår, kommer fra klesindustrien. For å redusere forbruket, og spare penger, er det noen ting som er enkelt å begynne med i dag.

For det første kan du kjøpe bærekraftig mote. Hvis du trenger noe nytt til barna, kan du for eksempel handle på kidsbrandstore.no. På nettsiden kidsbrandstore.no finner du klær til alle aldre, produsert på bærekraftige måter.

For det andre kan du redusere hvor mye nytt du kjøper, og vurdere å kjøpe brukt framfor å kjøpe nytt. Husk også at du kan resirkulere tøy, og donere bort klær du ikke bruker.

Mat

Det er mange gode grunner til å bli veganer. Noen ønsker å bli vegetarianer eller veganer av etiske grunner i forhold til dyrevelferd, andre for å redusere forbruk og miljøpåvirkning gjennom matvareproduksjon. I dag finnes det mange produkter på markedet som gjør det enkelt å leve som veganer – visste du at det finnes veganske alternativer til hamburger, kjøttdeig, ost og yoghurt?

Det er ikke nødvendigvis slik at et plantebasert kosthold er det mest bærekraftige, verken for kroppen eller for matproduksjonen. Det viktigste er at du selv finner en balanse for hva du ønsker å spise, og ekstra grønnsaker er aldri feil! Om du ønsker å prøve veganske måltider en periode, for å spare både penger og kroppen for mye stress, er det ingen skade i å prøve.

Til syvende og sist er det opp til deg hvilke vaner du og dine skal stå for. En ting er sikkert: Vi er alle tjent med å tenke mer helhetlig og bærekraftig når det gjelder mat og forbruk, enten det innebærer å øke inntak av plantebaserte matvarer eller ikke.

Plast

En av vanene som kan utgjøre en stor forskjell for planeten, er forbruket av plast. Tenk over hva du bruker plast til i hverdagen, og se hva du kan kutte ut. Hvorfor ikke begynne med vannflasken?